dimarts, 18 d’octubre del 2022

HARMONIA, CIÈNCIA I ÀNIMA

Concert dedicat a Miquel Àngel Cuevas Diarte.

Aula Magna de la Facultat de Geografia i Història

Universitat de Barcelona

Dilluns, 10 d’octubre de 2022. 12 hores.

El passat dilluns 10 d’octubre es va celebrar un acte d’homenatge a Miquel Àngel Cuevas Diarte, amic de l’Associació Muzio Clementi de Barcelona des dels seus inics, que ens va deixar el 7 d’abril d’enguany.


Miquel Àngel Cuevas Diarte (1948-2022) va ser catedràtic de Cristal·lografia i Mineralogia de la Universitat de Barcelona, director de l’Institut de Ciències de l’Educació, vicerector adjunt al Rectorat durant el mandat de Josep M. Bricall i degà de la Facultat de Ciències de la Terra. Especialista en polimorfisme i miscibilitat en l’estat sòlid, va ser autor de nombroses publicacions científiques i coautor de dues patents. Entre les seves obres, destaquen Problemes de cristal·lografia (2006, coautor), Simetria. Un passeig interdisciplinari (2015), Simetries per a tothom. Un recorregut ple de sorpreses per l’art i la ciència (2016, editor) i Simetries de Barcelona (2017), publicats per Edicions de la Universitat de Barcelona. El 1998 va rebre la menció especial del Premi Ciutat de Barcelona a la investigació tecnològica.


L’acte va consistir en un recital de la mezzosoprano Marta Rodrigo i la pianista Marina Rodríguez Brià que van interpretar obres de Clementi, Sor i Mendelssohn amb el piano Collard & Collard, late Clementi de 1847 que l’AMCB ha fet restaurar i es troba temporalment a l’Aula Magna de la Facultat de Geografia i Història de la UB.

Prèviament, el rector de la universitat, Dr. Joan Guàrdia Olmos, i la presidenta de l’associació, Anna Cuatrecasas, van dirigir al públic unes paraules de record i agraïment, glossant la figura del Miquel Àngel i explicant el motiu de la trobada. A continuació es va projectar un vídeo amb testimonis d’algunes persones que el van tractar en l’àmbit de la universitat i de l’associació.

A l’acte hi va assistir un nombrós públic format principalment per amics, familiars i companys de la universitat, rectors, degans, professors i altres càrrecs.



Programa del concert: https://drive.google.com/file/d/1ZonpYfPfMPd4DSx-KFnWaHosNPlSpj-M/view?usp=sharing

Vídeo de l’acte: https://www.ub.edu/ubtv/video/concert-homenatge-m-a-cuevas




divendres, 3 de juny del 2022

I Jornadas de Patrimonio Musical

Universitat de Barcelona
Facultat de Geografia i Història

5-6 de maig de 2022  Aula Magna

A les I Jornades de Patrimoni Musical, organitzades per la UB i el CSIC, vaig presentar el piano de cua Collard & Collard, late Clementi, Collard & Collard de 1847, recentment restaurat per l'AMCB, i vaig interpretar el primer moviment d'una sonata de Muzio Clementi.






 

dilluns, 30 de maig del 2022

MOSTRA FERRAN SOR A LA FUNDACIÓ ROCAMORA

MOSTRA FERRAN SOR A LA FUNDACIÓ ROCAMORA

COMMEMORACIÓ DEL BICENTENARI DE L’ESTRENA DEL BALLET CENDRILLON

Del 28 de maig al 21 de juny de 2022

 

Fa dos-cents anys es va estrenar a Londres el ballet Cendrillon del compositor Ferran Sor. Aquesta efemèride ens ha portat a dedicar-li una petita exposició. La iniciativa del projecte ha estat de Marina Rodríguez Brià qui a partir dels seus estudis sobre Muzio Clementi va descobrir uns lligams entre els dos compositors que es corresponen a la fructífera etapa en què el compositor català va viure i treballar a Londres. En el seu article Confluències musicals en temps de revolucions. L'etapa londinenca de Ferran Sor (1815-1823) i la seva relació amb Muzio Clementi i integrants de la London Pianoforte School, l'autora analitza diferents qüestions que relacionen les biografies dels dos músics. Algunes, de caràcter genèric, tenen a veure amb la idoneïtat del focus musical que representava el cosmopolitisme de la ciutat i altres, més concretes, es refereixen a situacions gairebé atzaroses, com és l'aparició d'una signatura de Sor dins d'un piano de taula Clementi & Co. que es troba a Terrassa.

Per altra banda, els estudis sobre Sor tenen un impuls inicial a Barcelona gràcies a l'aportació de Manuel Rocamora (1892-1976), col·leccionista, pintor, filantrop i erudit que va recollir una enorme quantitat de documents i objectes que avui es troben a la Fundació Rocamora. La seva afició a la música el va dur a estudiar  la vida de Sor i a adquirir alguns documents que també es custodien a la fundació. Entre ells destaca l’únic manuscrit de la Cantata alla Duchessa d’Albufera, escrita a València el 1813. També hi trobem la portada d'unes Arietes italianes amb la signatura del compositor dedicades a la soprano Eliza Salmon (1787-1849). El 1957 Manuel Rocamora va publicar una de les primeres biografies informades de Sor. Els seus materials, apunts i mecanoscrits es troben també a la Fundació.

Aquesta triangulació Sor-Rocamora-Clementi va animar l'Associació Muzio Clementi de Barcelona i la Fundació Rocamora a organitzar aquesta Mostra que s'ha presentat el dissabte 28 de maig i es clourà el 21 de juny amb un recital amb música de Clementi i de Sor.

L'acte inaugural va comptar amb la participació de dos experts en la matèria: el llaütista i musicòleg Luis Gásser, editor del llibre Sor Studies va fer un repàs de la biografia de Ferran Sor i el gambista Sergi Casademunt va parlar de la seva experiència com a transcriptor i editor de diversos ballets de Sor, entre els quals, Cendrillon. Finalment, Marina Rodríguez Brià, com a comissària de la Mostra i membre de l'AMCB, va explicar el sentit i el contingut de l'exposició i va interpretar alguns fragments de la versió per a piano del ballet realitzada per el mateix compositor. A continuació es va fer una visita a la sala de la mostra i es va acomiadar l'acte amb una copa de cava al jardí romàntic de la casa Rocamora.

Marina Roddríguez Brià, comissària de la Mostra.




dijous, 24 de març del 2022

PRESENTACIÓ DEL PIANO COLLARD & COLLARD, LATE CLEMENTI, COLLARD & COLLARD

El dilluns 21 de març de 2022 es va fer l'acte de presentació del piano de cua Collard & Collard, late Clementi, Collard & Collard a l'Aula Magna de la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de Barcelona.

Vaig estrenar-lo amb la Sonata en sol menor, op. 34 n. 2 de Muzio Clementi.



En aquest enllaç podeu llegir un article aparegut al diari Ara.




dilluns, 10 de gener del 2022

COMMEMORACIÓ DEL NAIXEMENT DE JOAN FLOTATS. REVISTA MUSICAL CATALANA

El 9 de gener es va complir el 120è aniversari del naixement de Joan Flotats. Per difondre la seva figura he escrit un article divulgatiu a la Revista Musical Catalana que podeu llegir aquí: 


120 years of the birth of Joan Flotats i Claramunt (1902-1988), a musician from Bages (Barcelona)

Description

Memory of a Catalan pianist and composer, Joan Flotats i Claramunt (1902-1988), with works dedicated to Spanish Dance, Flamenco and to other popular genres of different origins.