diumenge, 21 de novembre del 2021

PUBLICACIÓ D'UN NOU ARTICLE A LA REVISTA CATALANA DE MUSICOLOGIA

Acabo de publicar un nou article a la Revista Catalana de Musicologia de 2021 

APROXIMACIÓ AL MÚSIC JOAN FLOTATS I CLARAMUNT (1902-1988). L’OFICI DE MAESTRO PIANISTA I COMPOSITOR

MARINA RODRÍGUEZ BRIÀ
Societat Catalana de Musicologia

RESUM
Joan Flotats i Claramunt pertany a la generació de músics que van desenvolupar la seva carrera abans i després de la Guerra Civil espanyola, fet que va marcar sensiblement la seva vida. Tot i així, va poder estudiar música a Manresa i Barcelona i rebre una formació clàssica superior. Va treballar com a mestre pianista i compositor a teatres, cafès teatre i acadèmies d’aquestes dues ciutats i també a Terrassa. Va dominar els gèneres musicals del ball espanyol i de diferents orígens, ritmes i caràcters. Estudiant-lo aprenem què significava ser el maestro, un ofici ben ampli en el qual s’havia de ser un músic expert en les vessants instrumentals, compositives i estilístiques del món del cant i el ball de l’època. Venia a ser un  director musical però també amb capacitat improvisadora i compositiva. A partir de finals dels anys seixanta, aquesta professió havia quedat una mica amagada degut a diferents motius històrics i socials. La música de Flotats està a l’espera de ser novament interpretada; de fet, però, ja fa uns anys que està sonant en concerts.

Paraules clau: Joan Flotats i Claramunt, compositors catalans, acadèmies del Paral·lel, teatres del Paral·lel, anys 1950 a Barcelona, música a Catalunya (1920-1960), cuplets a Barcelona.



dimarts, 15 de juny del 2021

RECITAL: EL PIANO MÉS ENLLÀ DEL CONCERT

Música al claustre de l’IEC

El dijous 8 de juliol, a les 8 del vespre, tindrà lloc al claustre de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) de Barcelona el recital El piano més enllà del concert. La inspiració en els ritmes del ball, a càrrec de Marina Rodríguez Brià i amb la participació de Belén Cabanes, ballarina i castanyolista. 

El fil conductor del programa, encara que sembli estrany, és Felip Pedrell. Ell va reconèixer el valor de Muzio Clementi i de la música popular que va impulsar a través dels seus alumnes Isaac Albéniz, Enric Granados i Matilde Escalas. Les obres de Joan Flotats van ser creades per al ball i algunes contenen referències directes al llenguatge del flamenc. Ferran Sor apareix gràcies a Clementi, a qui va conèixer en la seva etapa londinenca i qui li va editar la Fantasia op. 12 per a guitarra. A Londres, Sor es va amarar del frenesí que es vivia pel piano i va compondre una sèrie de peces per a aquest instrument per a gaudir en moviment. Ja a Barcelona, Sor havia dirigit balls. Una part de la sonata de Clementi es basa en ritmes de la música espanyola. La castanyola va néixer per a unir la música i el ball i, en aquest recital, els textos rítmics de Belén Cabanes donen un nou alè a algunes peces del repertori, el qual es completa amb un toc de música popular com a font d’inspiració.

Venda d'entrades




diumenge, 4 d’abril del 2021

Concert i exposició "Beethoven i els músics de Londres"

Crònica de Joan Josep Gutiérrez. Publicat a educacimusical.blogspot.com. 22/03/2021

 

Aquest és el títol del recital de piano que Marina Rodríguez Brià va estrenar el passat dissabte 20 de març a l'Auditori M. Carme Grauvilardell de Sant Vicenç de Castellet. Aquest concert anava acompanyat d'una mostra de vuit panells que il·lustren la temàtica. Són part de l'exposició Clementi i Beethoven, Confluències, que l'Associació Muzio Clementi de Barcelona va presentar el 2020 al Museu de la Música de Barcelona, amb l'addició d'un nou panell sobre alguns músics de Londres que van tenir relació amb Beethoven. La mostra es podrà visitar a Sant Vicenç fins el proper dissabte dia 27.

Al llarg del concert vam poder apreciar la capacitat comunicativa de la Marina que, a més d'interpretar amb excel·lència el repertori, va fer uns comentaris molt interessants entre les obres que van captar i seduir un públic molt variat. Aquests són comentaris dels assistents, certament entusiasmats, recollits al final de la sessió:

"Excepcional", "amè", "pedagògic", "emocionant", "gratificant", "molt comunicatiu", "els comentaris ajuden a gaudir-lo", "una bona pianista i una bona comunicadora".




Com va explicar la pianista, Londres va ser un focus musical que va tenir una influència fonamental en l'esdevenir de la història de la música i molt especialment en el desenvolupament de la tècnica i del llenguatge pianístic romàntic. Anglaterra, per un cúmul de circumstàncies, va atreure músics de tot el continent i va impulsar la seva professió en un entorn de gran efervescència i consum musical. Concerts, editorials, empreses de pianos i d'altres instruments, encàrrecs i estrenes musicals, formaven part de la vida social, no només de les classes privilegiades, sinó també de les classes mitjanes que creixien amb la revolució industrial. El piano va triomfar i, amb unes característiques pròpies, es va diferenciar de l'escola vienesa i va crear escola en un corrent que avui es denomina London Pianoforte School, i que aplega, entre d'altres, els compositors que formen part d'aquest programa. Aquesta escola va influir en Beethoven, qui admirava la tècnica d'alguns dels seus integrants, amb alguns dels quals va mantenir una relació professional o d'amistat.

Muzio Clementi es considera el fundador d'aquesta escola pianística - entengui's escola com a tendència, no pas com a institució -. El seu estil s'avança a Beethoven, qui admirava les seves sonates que sempre tenia a mà i recomanava als seus deixebles. Més endavant, cap als anys 1820, també tindria una gran opinió del Gradus ad Parnassum de Clementi. Tots dos es van conèixer personalment i Clementi va esdevenir editor i promotor d'obres molt importants de Beethoven, algunes de les quals va editar en exclusiva i als dominis britànics abans que no es fes al continent. De Clementi compositor, la pianista va interpretar la Sonata op 34, n. 2 en sol menor, una obra de gran intensitat emocional composta el 1793. En aquesta sonata podem apreciar amb facilitat els elements que també distingeixen Beethoven, com el desenvolupament motívic, el discurs melòdic o la introducció lenta del primer moviment, després utilitzada abans de la reexposició, que s'avança uns anys a les sonates Patètica i Tempesta del compositor de Bonn.

De John Baptist Cramer va interpretar Le Petit Rien, una romança variada. Cramer, havia nascut a Mannheim (Alemanya) el 1771 i aviat es va instal·lar a Londres, on va ser deixeble de Clementi per un parell d'anys. El seu estil pianístic també va ser admirat per Beethoven qui, en sentir-lo a Viena, va decidir millorar la seva pròpia tècnica pianística.

Un dels personatges més importants de la vida musical londinenca va ser John Peter Salomon, violinista, compositor i gestor musical que va dur Haydn a Londres en dues ocasions. Nascut a Bonn el 1745, on havien tingut relació familiar amb Beethoven, també es va instal·lar a Londres. El reconeixement de la seva figura fa que estigui enterrat al claustre de l'abadia de Westminster, just al costat de la tomba de Clementi, amb qui havien compartit moltes activitats musicals. Dels autors d'aquest recital és l'únic que no era pianista professional. D'ell, la Marina va interpretar una versió per a piano sol de la cançó The Shipwerck'd Mariner, una dramàtica i emotiva peça.

Jan Ladislav Dussek, un dels grans pianistes i precursors del romanticisme nascut a a Bohèmia el 1760, va estar a Londres durant la dècada de 1790, quan va haver de marxar de Paris a causa dels esdeveniments de la Revolució Francesa. Dussek va ser un gran viatger i molt admirat a tot arreu com a pianista. La seva música també s'avança al lleguatge de Beethoven, amb qui no sabem si va tenir un contacte directe, però, en tot cas, va tenir una connexió molt gran amb l'escola anglesa i va tractar amb Clementi i molts altres músics del moment. En aquest recital vàrem poder escoltar les variacions sobre una cançó escocesa, Within a Mile of Edinburgh.

John Field va ser un dels primers deixebles de Clementi. Nascut a Dublin el 1772, el seu pianisme també és precursor del romanticisme. És conegut sobretot pels seu Nocturns que s'anticipen vint anys a l'estil de Chopin. D'ell vam poder sentir el Nocturn en si bemoll major.

Per acabar el recital, la Marina va interpretar les 32 Variacions en do menor, WoO 80 de Beethoven, escrites el 1806 i estrenades l'any següent amb una bona recepció crítica. Aquesta obra es construeix sobre un tema de vuit compassos que recorda una xacona. Al llarg de les 32 variacions es succeeixen tota mena de ginys de gran dificultat tècnica que fàcilment podríem relacionar amb la música anterior de Clementi i de l'escola anglesa: octaves, arpegis, terceres, escales en cascada, notes repetides, salts, contrastos dinàmics i expressius... Malgrat aquests jocs artificials, l'obra impressiona per la seva seriositat i dramatisme. 

Després d'uns llargs aplaudiments d'un públic concentrat i entusiasta, la Marina va obsequiar l'audiència amb una propina molt especial que trencava completament la unitat temàtica del concert. Va interpretar la sardana Una miradeta, del compositor santvicentí Joan Flotats (1902-1988). Encara que nascut al Pont de Vilomara, Flotats va viure sobretot a Sant Vicenç. La partitura que va utilitzar la Marina li havia estat copiada i dedicada a ella pel mateix compositor, amb qui va tenir una amistat els darrers anys de la seva vida. La Marina va dedicar la seva interpretació a la neboda del compositor, la Lola Flotats, que en aquesta ocasió no podia estar a la sala. 

En acabar el recital, es va fer una visita comentada en grups reduïts a la mostra "Beethoven i els músics de Londres" que es trobava a l'espai d'exposicions de l'Ateneu.








diumenge, 7 de febrer del 2021

1820 Londres – Vilanova. Un piano Clementi en un vaixell d’aiguardents

 

El 6 de febrer es va presentar l'article "1820. Londres-Vilanova. Un piano Clementi en un vaixell d’aiguardents", publicat al llibre ‘La Masia d’en Cabanyes. Poesia, música i mites al romanticisme català’, que recull les darreres sessions de les Visites temàtiques al Centre d’Interpretació del Romanticisme Manuel de Cabanyes.
La pianista, filòloga, investigadora i membre fundadora de l’Associació Muzio Clementi de Barcelona posa en relleu en el seu article la singularitat del piano vertical de la Masia d’en Cabanyes, fabricat per un dels músics més cèlebres del seu moment: Muzio Clementi (1752-1832). La marca Clementi & Co. va adquirir un gran prestigi per la qualitat musical dels seus instruments. Va ser un dels grans exportadors de pianos d’Anglaterra i en poc més de trenta anys en va produir 25.000.
L’instrument fou adquirit per Josep Anton Cabanyes el 1820 a Londres, quan tenia vinti-tres anys. Marina Rodríguez Brià apunta que al jove melòman i col·leccionista devia ser-li fàcil deixar-se arrossegar per la frenètica activitat musical de la ciutat. Afegit a les peculiaritats del piano, cal afegir el transport des de Londres en un vaixell d’aiguardents. Les rutes per mar, rius i canals resultaven la manera més adient per transportar pianos.

Pàgina web Masia d'en Cabanyes


On February 6th the article "1820 London-Vilanova. A Clementi piano in a liquors ship", was presented and published in the book "La Masia d’en Cabanyes. Poetry, music and mythes in the Catalan Romanticism", which will bring back sessions of thematic visits at the Centre d’Interpretació del Romanticisme Manuel de Cabanyes.

In her article, the pianist, philologist, researcher and founding member of the Muzio Clementi Association of Barcelona emphasises the singularity of the cabinet piano of the Masia d'en Cabanyes, manufactured by one of the most famous musicians of his time: Muzio Clementi (1752-1832). The Clementi & Co. brand acquired great prestige for the musical quality of its instruments. It was the major exporter of pianos from England and in just over thirty years it produced 25,000.

The instrument was acquired by Josep Anton Cabanyes in 1820 in London, when he was twenty-three years old. Marina Rodríguez Brià points out that the young melomaniac and collector must have been easy seduced by the frenzied musical activity of the city. Sea, rivers, and canals trading routes were the best way to transport pianos.




Clicant sobre la foto anireu a l'enllaç del llibre on line